گزارش، لیلا خطیب زاده: روز سی ام سپتامبر( هشتم مهرماه) از سوی سازمان ملل متحد روز جهانی ناشنوایان نامگذاری شده است . با وجود پیشرفت های پزشکی گسترده و قابل ملاحظه در زمینه درمان جمعیت 70 میلیونی جهان که از ناشنوایی و یا اختلالات ناشنوایی رنج می برند،با این همه این گروه عظیم با مشکلات فراوانی از جمله هزینه های گزاف درمانی ، کمبود پزشک متخصص در جهان و نیز معلمین رابط ودامنه گسترده ای از انواع نابرابری ها و تبعیض ها دست به گریبانند
اين تبعيضها دامنه گستردهاي دارد كه از اشتغال و استخدام گرفته تا بر خورداري از آموزش و پرورش و از خدمات اجتماعي مختلف گرفته تا حتي حق راي دادن و نيز داشتن گواهينامه رانندگي در برخي از كشورها را در بر مي گيرد.
در گستردهترين تحقيقي كه به طور مشترك توسط چند نهاد سوئدي در ۹۳كشور به عمل آمده ۱۹كشور پاسخ گفتهاند كه ناشنوايان را به عنوان يك شهروند كامل به رسميت نميشناسند و فقط در ۴۴كشور ناشنوايان از خدمات اجتماعي و آموزش و پرورش يكسان استفاده ميكنند.
بر اساس اين تحقيق ،نظام آموزشي و يا سطح سواد ناشنوايان و يا افرادي كه اختلات ناشنوايي دارند در هيچ كشوري رضايت بخش نبوده است و در بسياري از كشورهاي در حال توسعه بيش از ۹۰درصد از ناشنوايان و يا كساني كه با اختلالات ناشنوايي روبرو هستند به مدرسه نميروند.
اين در حالي است كه به گفته دكتر مسعود متصدي عضو عالي مركز تحقيقات گوش، گلو و بيني دانشگاه علوم پزشكي تهران، پژوهشي كه برروي ۲۷كودك دبستاني تهراني كه عمل جراحي كاشت حلزون گوش را انجام دادهاند نشان ميدهد كه ميانگين نمرات اين كودكان- به ويژه در درس رياضي - بيشتر از همكلاسي هايشان است و معدل آنها بيش از ۱۹است كه اين بيانگر هوش بالاي آنان است و آنها امروزبه خوبي ميتوانند صحبت كنند.
به گفته دكتر متصدي رئيس بخش كاشت حلزون بيمارستان امير اعلم هزينه بالاي پروتز براي عمل جراحي كاشت حلزون كودكاني كه با اختلالات شنوايي روبرو هستند از مهمترين مشكلات بر سر راه درمان اين گروه است . هزينه هر پروتز ۲۴هزار دلار است كه ۱۸هزار دلار آن را دولت ميپردازد و شش هزار دلار را نيز خانوارها بر عهده ميگيرند اما با وجود حمايت ۱۸هزار دلاري دولت بسياري از خانوارها با مشكل روبرو هستند و سامانه نظام سلامت كشور به كمك هاي بيشتري براي تهيه اين پروتزها نياز دارد.
وي ميگويد: هيات امناي ارزي وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي سال گذشته چهار ميليارد تومان براي خريد پروتزهاي كاشت حلزون هزينه كرد اما اين ميزان با وجود تمامي تلاش اين وزارتخانه پاسخگوي جمعيت كودكان در انتظار عمل جراحي كاشت حلزون گوش در كشور را نيست و به همين علت حداقل حدود ۵۰۰كودك زير سه سال براي اين عمل جراحي فقط در بيمارستان امير اعلم در انتظار ماندهاند اين در حالي است كه احتمالا كودكان ديگري نيز در مراكز ديگر كشور بسر ميبرند كه همچون كودكان مراجعهكننده به اين بيمارستان منتظر پروتز كاشت حلزون هستند.
بديهي است در جهاني كه يك ميليارد نفر آن به آب آشاميدني سالم دسترسي ندارند و دو ميليارد نيز در زير خط فقر (كمتر از روزي دو دلار ) زندگي مي كنند فراهم آوردن هزينه پروتز براي عمل جراحي حتي فراتر از يك روياست .
عمل جراحي كاشت حلزون گوش براي كودكاني كه با اختلالات ناشنوايي روبرو هستند ميبايستي قبل از سه سالگيشان صورت گيرد . دكتر متصدي ميگويد:
هرچه سن كودك بالاتر برود، شانس بهبود در شنوايي را به همان اندازه از دست ميدهد.اگر پروتزها دير فر اهم شود ممكن است كودك سه سالگي خود را طي كرده و وارد سال چهارم زندگي خود شود و هرچه سن كودك بالاتر برود ، شانس بهبود در شنوايي را به همان اندازه از دست ميدهد و اگر كودك پنج سالگي خود را پشت سر بگذارد نميتوان اين عمل جراحي را را در مورد وي انجام داد.آمار دقيقي از ناشنوايان و كساني كه اختلالات ناشنوايي دارند در جهان وجود ندارد و تمام آمارها بر اساس برآورد است .دكتر متصدي ميگويد:برآورد به دست آمده نشاندهنده اين است كه با توجه به جمعيت ۷۰ميليوني كشور تعداد زيادي كودك داراي اختلال شنوايي داريم كه اين ميزان در ايران به ازاي هر ۷۰۰تولد، يك نوزاد است و اگر دير از اين اختلال با خبر شويم ميزان ناشنوايان در كشور جمعيت زيادي را شامل ميشود.
با اين همه وضعيت درمان در ايران با مشكلاتي كه گفته شد با بسياري از كشورها قابل مقايسه نيست .نه تنها شمار پزشكان و جراحان متخصص اين رشته در بسياري از كشورهاي جهان بسيار نادر است ، بلكه در برخي كشورها با كساني كه از ناشنوايي و يا اختلالات شنوايي رنج ميبرند،چون مطرودين رفتار ميكنند.براي مثال در قاره آفريقا كه در آن بيست كشور فقير و عقب نگاه داشته شده در قعر جدول درآمدي كشورهاي جهان فرو افتادهاند، بسياري والدين به دليل شرم از معلوليت كودكانشان آنان را پنهان ميكنند.
فقر فزاينده ، به ويژه فقري كه بر اثر بحران اقتصادي جهان تشديد شده است ، چالشهاي بيشتري را براي ناشنوايان و يا افرادي كه با اختلالات شنوايي در اين كشورها دست به گريبانند به همراه داشته است و شايد گراميداشت روز جهاني ناشنايان، تنها دستاورد - آن هم دستاورد يك روزهاي براي گروه عظيمي كه مورد غفلت و بياعتنايي قرار گرفتهاند باشد.
در كنار اين ياسها ، از سالها و يا دهههاي قبل اميدهايي نيز جوانه زده است . اين اميدها عمدتا در پيشرفتهاي پزشكي ،فراهم آوردن ساير تسهيلات و تجهيزات براي اين گروه ، دادن نقش بيشتري به آنان در جامعه و خارج ساختن تدريجي آنان از انزواي ديرينه ، ايجاد مراكز حمايتي و انجمن هاي ويژه ناشنوايان اعم از دولتي و غير دولتي نهفته است.
در روز جهاني ناشنوايان فقط به گراميداشت يك روزه آنان و يا سخنرانيهاي كليشهاي و ملال آور درباره تساوي حقوق آنان با ديگر افراد جامعه بسنده نكنيم . به آنان و به راهكارهايي براي كاهش معضلات آنان بينديشيم . شايد پيشنهاد دكتر متصدي درباره خيرين سلامت براي فراهم آوردن پروتز براي كودكان نيازمند به عمل جراحي كاشت حلزون از انديشههاي نو در اين زمينه باشد.اينكه اگر به كودك زيرسه سال زودتر پروتز را رسانده و عمل جراحي را آغاز كنيم احتمال اينكه يك فرد عادي را به جامعه تحويل دهيم،بسيار بيشتر است.
منبع: خبرگزاری ایرنا